ANKARA / YENİMAHALLE - Batıkent Anaokulu

ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI

İHMAL NEDİR?

İhmal, çocuğa bakmakla yükümlü kimsenin çocuğun gelişimi için gerekli (sağlık, eğitim, duygusal gelişim, beslenme, barınma ve güvenli yaşam) ihtiyaçları karşılamaması veya bu ihtiyaçları dikkate almamasıdır.

ÇOCUK İSTİSMARI NEDİR?

Çocuğun sağlığını, fiziksel ve psikososyal gelişimini olumsuz etkileyen bilerek ya da bilmeyerek uygulanan tüm davranışlara çocuk istismarı denir.

Fiziksel istismar;çocuğun sağlığına zarar verecek biçimde kaza dışı nedenlerle fiziksel yaralanmasıdır. Aile içi şiddete maruz kalan çocuklarda davranış bozuklukları, gelişmede gecikme ve şiddet eğilimi sık görülmektedir.

Duygusal istismar;çocuğun ihtiyaç duyduğu ilgi sevgi ve bakımdan yoksun bırakılarak psikolojik hasara uğratılmasıdır.

Ekonomik istismar;çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz etkileyen, yaşı ve gücü ile orantılı olmayan işlerde çalıştırılmasıdır.

Cinsel istismar;çocuğun tam olarak anlayamadığı, onay vermesinin mümkün normlarına aykırı olacak şekilde bir cinsel etkinliğe dahil edilmesidir.

Cinsel İstismarcı Kim Olabilir?

- Yetişkin bir erkek,

- Yetişkin bir kadın,

- Yaşıtı,

- Yaş olarak kendinden büyük çocuk,

- Aileden biri de olabilir.

İstismarcıların %80 ‘i çocuğun tanıdığı biridir.

CİNSEL İSTİSMAR BELİRTİLERİ NELER OLABİLİR?

·Çocuklarda yaş dönemine uygun olmayan, davranışlarda gerileme; parmak emme, yatak ıslatma, anneye bağımlılık,

·Saldırgan davranışlar,

·İçine kapanma,

·Çocuk kendisine dokunulmasından, daha önce tanıdığı kişilerle yalnız kalmaktan korkma,

·Huysuzluk ve sık ağlama,

·Uyku ve yeme bozuklukları,

·Baş ve karın ağrıları,

· Evden veya okuldan kaçma,

·Tekrarlayıcı, rahatsız edici düşünceler,

·Olayla ilgili kabuslar,

·Olayı anımsatan nesnelere karşı yoğun psikolojik sıkıntı ve korku reaksiyonu,

·Yaşına uygun olmayan cinsel davranışlar,

·Cinsel istismara uğrayan çocukların %50'sinde travma sonrası stres bozukluğu görülmektedir.

Çocuklarınızı İyi Dokunma – Kötü Dokunma hakkında bilgilendirin.

ANNE- BABALAR CİNSEL İSTİSMARA UĞRAMIŞ ÇOCUKLARINA NASIL YARDIMCI OLABİLİRLER?

-Soğukkanlı olun.

-Çocuğunuza inanın.

-Çocuğunuzu suçlamayın.

-Doğru yardım alın.

-Çocuğunuza güven verin.

-Her şeyi unutmaya çalışmayın.

- Çocuğun olay hakkında konuşmasına izin verin.

-Fazla koruyucu olmamaya çalışın.

-Çocuğunuzu eskisi gibi sevin.

-Cinsel istismar hakkında çocuğunuzu eğitin. Ailenin diğer üyelerini unutmayın.

v      Cinsel istismara maruz kalan çocukların yaşa göre dağılımları incelendiğinde;

%30'unun 2-5,

%40'ının 6-10,

%30'unun 11 - 17 yaş grubunda olduğunu görüyoruz.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR VE DOĞRULAR

ØÇocuğu istismar eden kişi her zaman yabancı biri değildir, aile içinden o çocuğu tanıyan kişide olabilir.

ØHer istismar çok zararlıdır. Her istismar kısa ya da uzun vadede kişiye zarar verir.

ØTüm istismarcılar erkek değildir, kadınlar da istismar edebilir ya da aracı olabilir.

ØSadece kız çocukları istismara uğramazlar. İstismar vakalarının yaklaşık %30’u erkek çocuk mağdurlardan oluşur.

ØHer toplumda istismar riski vardır.

Øİstismara uğrayan kişiler tedavi edilebilir (fiziksel, psikolojik, cinsel vb.).

ØÇocuklar olanları daima söyleyemeyebilir. Korku ya da utançlarından gizleyebilirler.

BAŞVURUDA BULUNACAĞINIZ YERLER;

ØOkul rehber öğretmeni,

ØOkul idaresi,

ØÇocuk İzlem Merkezleri,

ØRehberlik Ve Araştırma Merkezleri,

ØBaroların Çocuk Hakları Merkezi,

ØSize en yakın Karakola başvurarak Çocuk Şube görevlileriyle iletişime geçebilirsiniz.

Yayın: 20.03.2024 - Güncelleme: 20.03.2024 08:05 - Görüntülenme: 29